På gång ...

Inga händelser
En studie i svartvitt PDF Skriv ut E-post
2006-11-21

Pavel Lacko vann SM i korrschack 1983 efter en hård kamp med Jan-Olof Forsberg. Under resten av åttiotalet återvände han ofta till de spelade partierna för att ta reda på vad som »egentligen» hände, och En studie i svartvitt är resultatet av de analyserna — fjorton utförligt kommenterade partier, en kort programförklaring som inledning och en ännu kortare sammanfattning av vad det innebär att spela ett korr-SM som avslutning; sammanlagt 94 sidor i A5-format.

Boken kom ut våren 1995, och recenserades i bland annat TfS, Schacknytt och SSKK-bulletinen. Den fick överlag mycket bra kritik — Jacob Aagaard, som recenserade den för den numera avsomnade webbsajten »Schacknyheter», gav den till exempel högsta betyget, en sexa av sex möjliga och kallade den en svensk klassiker. Det omdöme som jag sätter störst värde på fällde emellertid Lars Grahn i ett brev:

Ofta får jag recensionsexempler av böcker som det knappt är mödan värt att öppna. Och så kommer »En studie i svartvitt». Jag kan på rak arm inte minnas när jag ögnade igenom en så bra schackbok på svenska. Det ska bli en glädje att recensera den för SSKK-bulletinen.

Det var visor och inga ord — åtminstone i mina öron.

Boken finns fortfarande tillgänglig och kan beställas direkt från förlaget.

Senast uppdaterad ( 2006-11-23 )
  [ Tillbaka ]
© 2023 Tabula
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.